perjantaina, maaliskuuta 31, 2006

Skillitön vai keskivertoa parempi?

Mikä on sen pahempaa kuin taidoton työntekijä?
No, sellainen joka ei ymmärrä olevansa taidoton, vaan saattaa jopa kuvitella päinvastaista.

Damn Interesting kertoo lisää: Unskilled and Unaware of It

Jokainenhan meistä on keskivertoa parempi. Missähän luuraavat ne, jotka ovat keskivertoa huonompia?

Ehkä kaikki on kuitenkin suhteellista ja jokainen asettaa keskiarvon omasta mielestään sille tasolle, että itse ylittää sen edes rimaa hipoen. Niin ja ainahan voi tilastoissa jättää huomioimata jonkun kategorian, kuten gurut, jolloin keskiarvo laskee.

Surkuhupaisa esimerkki voidaan ottaa työpaikkahaastattelusta, jossa työnantajan edustajat kysyvät työnhakijalta "Osaatko käyttää mikroa?".
- "Kyllä osaan, käytän päivittäin." Ja homma oli siltä osin selvä, sillä haastattelijatkaan eivät liikoja halunneet raapaista aihetta, joka ei ollut ominta aluetta.

Myöhemmin, kun henkilö oli jo aloittanut työn, kävi ilmi, että henkilön taidot tietokoneen kanssa olivat melkoisen heikot. Kävikin ilmi, että mikro oli hänen mielestään tarkoittanut mikroaaltouunia, jota hän kotonaan käyttää ahkerasti - päivittäin.

Taitaa jopa olla niin, että mitä enemmän johonkin asiaan perehtyy, niin tieto lisää tuskaa - nimittäin sitä, että huomaa kuinka vähän oikeasti tietää. Sitä suhtautuu silloin taitoihinsa kovin kriittisesti.

Kysytään vaikka Axelilta 5v osaako hän laskea. Varmasti osaa mielestään, kun yhteenlasku alkaa onnistua yhä suuremmilla luvuilla. Eipä sen ikäisen pitäisikään viellä tuntea tuskaa imaginääriluvuista, integraaleista ja lukuavaruuksista. Se joka jälkimmäisiin tutustuu, niin ainakin aluksi huomaa osaavansa kovin vähän - mutta ehkä kuitenkin enemmän kuin keskivertotyyppi? :)

Tämä kaveri tuntee työskentelevänsä apinoiden kanssa:

Ei kommentteja: